Dereń jadalny
Nazwa łacińska: Cornus mas L. Nazwa angielska: Cornelian cherry
Informacje ogólne:
Krzew lub niskie drzewo dorastające do 10 m wysokości. Kwiaty rozwijają się przed rozwojem liści, w marcu i kwietniu. Ma niewielkie wymagania glebowe i świetlne. Posadzony na stanowisku słonecznym dobrze owocuje. Jest gatunkiem mrozoodpornym.
Naturalny obszar występowania to środkowa i południowo – wschodnia Europa oraz zachodnia Azja. W Polsce prawdopodobnie dereń jest sadzony od końca XVI w.
Spożywanie owoców derenia zaleca się osobom zmagającym z nadwagą, słabą przemianą materii i przeziębieniem.
Owoce jadalne, zawierają kwasy organiczne, flawonoidy, sole mineralne, witaminy (głównie witaminę C), węglowodany. Po usunięciu pestek można je spożywać na surowo. Zwykle wykorzystuje się je do produkcji dżemów, marmolad, konfitur i soków. Są również doskonałym dodatkiem do mięs, w szczególności do dziczyzny i duszonego drobiu. Można je również kandyzować. Najbardziej powszechnym zastosowaniem owoców derenia jest wyrób likierów i nalewek (dereniówka).