Długowieczne, wolnorosnące drzewo z rodziny sosnowatych. Roślina osiąga 25-30 m wysokości. Igły sa długie, zielone i ostro zakończone po 5 w pęczkach. Szyszki mają kształt jajowaty.
Naturalnie występuje na terenie gór centralnej Europy na obszarze Alp i Karpat. Spotkać ją można najczęściej na wysokościach od 1400–2500 m n.p.m.
Komórki tej rośliny nie zamarzają nawet w temperaturze -60 stopni Celsjusza, a procesy transpiracji i asymilacji przebiegają bez zakłóceń.
Roślina lecznicza, która wpływa korzystnie na zabliźnianie się ran. W XVII w okolicach Tatr z sosny produkowany był olej limbowy (balsam karpacki). Stanowił on lek o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym.
Nasiona sosny (tzw. orzeszki) są jadalne.
Sosna limba wykorzystywana jest również jako suroweic drzewny oraz jako roślina ozdobna.